Vietnam in 3 weken: onze route en tips

Ga jij binnenkort backpacken in Vietnam? Of twijfel je nog over je volgende reisbestemming? Stop met twijfelen en boek je vliegtickets naar dit prachtig land! Vietnam is een erg divers land dat enorm veel te bieden heeft: avontuur, prachtige landschappen, authentieke historische bezienswaardigheden, unieke ervaringen … En dan heb ik nog niets gezegd over het overheerlijke eten en de lieve locals. Ik ben echt verliefd geworden op Vietnam. Ik kan wel uren vertellen over onze reis, maar je moét het echt zelf ervaren. Overtuigd? Yes! In deze blog wil ik jullie alvast wat helpen met de voorbereiding van je reis. De rode draad in deze blog is de route die mijn vriend en ik hebben voorbereid en gevolgd. Ook geef ik je wat extra tips die je zeker wel van pas zullen komen. Veel leesplezier 😉

Eerst en vooral wat goede raad…

Tip 1: Reis van zuid naar noord (indien mogelijk).

Reis van het zuiden naar het noorden als je de mogelijkheid hebt. Hoewel het zuiden ook heel leuk is, is het noorden zonder twijfel het mooiste deel van Vietnam. Wij waren uiteindelijk heel blij dat wij deze volgorde hebben aangenomen – toevallig eigenlijk door de voordeligere vliegtuigtickets – , aangezien die route erg ‘opbouwend’ is. Vietnam blijft je dan als het ware verwonderen. Indien je de omgekeerde route zou volgen, denk ik dat je laatste bestemmingen minder ‘wauw’ zullen zijn, omdat je het mooiste al hebt gehad. Aangezien we dit ook al van anderen hadden gehoord zijn wij ook vrij snel de noordelijke richting uitgegaan. Als je sowieso geen volle drie weken hebt, zou ik misschien zelfs aanraden om alleen op ontdekking te gaan in het noorden en het centrum.

Tip 2: Onderschat de grootte van Vietnam niet!

Wees echt niet te ambitieus met je reisschema. Vietnam is een enorm uitgestrekt land, dus van punt A naar B reizen kost erg veel tijd. Wij hebben op voorhand veel research gedaan over eventuele bestemmingen in Vietnam: welke zijn echt de moeite waard, welke spreken ons het meest aan …  Uiteindelijk hebben we een realistische selectie gemaakt en zo een reisschema opgesteld. Ik moet zeggen dat we eerst ook wat te ambitieus waren, want er is natuurlijk zó veel te zien in Vietnam. Maar je kan onmogelijk alles zien en je gaat toch ook sowieso niet rushen op vakantie? Na het lezen van blogs en het vragen van feedback in Facebookgroepen zoals ‘Azië Backpackers’ en ‘Vietnam Backpackers NL’ zagen we dus al snel in dat we beter moesten selecteren. Die groepen zijn trouwens heel erg gemakkelijk om een antwoord te krijgen op ál je vragen, ook als je ter plekke bent is dat superhandig!

Tip 3: Plan (zo goed als) niets vooraf.

Na het boeken van je vliegtickets moet je eigenlijk bijna geen praktische zaken voor tijdens je reis vastleggen. Ik heb het dus over alles ter plekke: je verblijf, vervoer, activiteiten … Ik ben normaal iemand die alles al heeft vastgelegd en alles tot in de puntjes uitwerkt, maar ik heb voor deze reis echt amper iets vooraf geregeld. Van anderen die al eens in Zuidoost-Azië waren geweest hoorde ik altijd hetzelfde: go with the flow! Het is supergemakkelijk om op het moment zelf alles te regelen, geloof me! Het is ook zoveel leuker en chiller. Wij zijn in het hoogseizoen gegaan en hebben zelfs alles meteen kunnen regelen wat we wilden doen.

Wat je natuurlijk wel best kan vastleggen is je allereerste verblijf. Wij boekten onze verblijven steeds via Booking of Airbnb. Zoals eerder gezegd waren wij van plan om vrij snel de noordelijke richting uit te gaan, dus wij hebben ook wel vooraf een binnenlandse vlucht vastgelegd. Die vlucht zouden we immers al in het begin van onze reis nemen. Maar ik zeg het je, voor de rest moest je echt niets vastleggen want het regelen ter plekke is supergemakkelijk en chill! Ook is alles van wat je doet afhankelijk van het weer en bovendien is het veel goedkoper als je iets ter plekke regelt.

Route Vietnam: 3 weken

Okay, here we go! Hieronder vind je het reisschema dat wij hebben gevolgd. Bij dit schema heb ik wel al rekening gehouden met de reistijd onderweg. Bij elke bestemming staat tussen haakjes dus hoeveel dagen we er effectief hebben doorgebracht.

Bij elke plaats vertel ik telkens meer over wat wij daar allemaal gedaan hebben. Naast de must do’s geef ik je nog nuttige info mee zoals onze hotels, het vervoer tussen de verschillende plaatsen, favoriete hotspots …

Ho Chi Minh City / Saigon (1 dag)

Verblijf

Wij verbleven in My Anh 120 Saigon Hotel en dit is zeker een aanrader voor een kort verblijf. My Anh 120 heeft een centrale ligging in district 1, dat bekend staat als de backpackerswijk. Het hotel is ideaal gelegen in een zijstraatje waardoor je geen geluidsoverlast hebt. Ho Chi Minh is immers een stad die altijd druk is en volop leeft.

De kamers zijn basic, maar wel zeker in orde. Het ontbijt op het gezellige dakterras is superlekker! Je kan ’s ochtends kiezen tussen een 6-tal gerechten: noedels, ontbijt met brood, pannenkoek gevuld met banaan en chocoladesaus… Voor ieder wat wils dus en het wordt lekker vers bereid. Het personeel is ook erg vriendelijk, ze hebben ons steeds heel goed verder geholpen als we vragen hadden. Kostprijs: €10,5 p.p. per nacht

Wat te doen?

Op voorhand hebben we gemengde reacties gehoord over Ho Chi Minh. Het is de grootste stad van Vietnam met bijna 9 miljoen inwoners. De stad is supermodern en verwesterd in vergelijking met andere bestemmingen in Vietnam. In de hoofdstad Hanoi heerst er bijvoorbeeld al een hele andere sfeer. Aangezien wij sowieso zouden landen in Ho Chi Minh, en mijn vriend hier is geboren en als weeskindje is geadopteerd, wilden we toch zeker een dag ervaren in deze metropool.

Wanneer wij aan Ho Chi Minh denken, denken we vooral aan de honderden scooters die toeterend langs je heen rijden. Al een tip: als je een straat wil oversteken, gewoon blijven gaan, oogcontact maken en vooral niét stilstaan. Anders geraak je nooit meer van de baan af 😀 Nog een tip: net zoals in elke grootstad moet je wel op je hoede zijn voor criminaliteit en oplichting, hou je spullen dus goed bij je! Als je alert bent, kan er niets gebeuren 😉

Hoewel de meeste toeristen naar hier komen om een uitstap te maken naar de Mekong Delta, hebben wij dat overgeslagen. We hebben ervoor gekozen om op ontdekking te gaan in de stad en op die manier wat te acclimatiseren. Wij kwamen ’s avonds aan in Ho Chi Minh en hebben de dag nadien de hele dag op het gemakje rondgewandeld in district 1. Alles is dichtbij elkaar gelegen, dus je kan alles te voet doen.

On a side note: Christoff en ik zijn geen personen die bij wijze van spreken van hot naar her lopen om alles gezien te hebben op reis. We zijn zeker geen cultuurbarbaren, maar genieten liever van de couleur locale en doen alles op eigen tempo. Je hebt bijvoorbeeld ook musea in Ho Chi Minh die de moeite waard zijn, zoals het befaamde War Remnants Museum. Je zal dus misschien een aantal zaken missen in mijn overzicht, maar we hebben ons in ieder geval heel erg geamuseerd!

Na een heerlijk ontbijt trokken we eerst naar de Ben Thanh Market, een grote indoor markt waar je lokale producten kan kopen maar ook merkartikelen en souvenirs. Het is een heel diverse markt waar je zelfs gemakkelijk kan verdwalen. Dat is ons in ieder geval overkomen, haha. Het is zeker de moeite waard om deze bruisende markt een bezoekje te brengen om de authentieke Vietnamese sfeer te leren kennen.

69127953_941568449518849_7905556197904744448_nNa een bezoek aan de markt zijn we gewandeld naar de Notre Dame kathedraal en het centrale postkantoor. Zoals ik eerder heb verteld is Ho Chi Minh erg modern, maar je hebt ook oude koloniale gebouwen zoals deze die de Franse invloeden duidelijk laten zien. Nadien zijn we een koffietje gaan drinken in The Café Apartment om even te ontsnappen aan de drukte. Dit appartementsgebouw is omgebouwd tot gezellige koffiebars, cafeetjes en eetzaakjes. Heel apart! Tip: verken eerst elke verdieping op het gemakje en geniet daarna van een heerlijke coconut iced coffee in Boo Coffee op de bovenste verdieping met een mooi uitzicht!

Na onze koffiestop zijn we naar de twee bekende backpackersstraten getrokken: Bui  Vien street en Pham Ngu Lao street. Doorheen de dag hadden we amper toeristen gezien, maar hier loopt het er vol van! Ook zijn er meer dan genoeg drank- en eetgelegenheden, zowel authentieke Vietnamese als westerse. Voor ieder wat wils! My Anh 120 Hotel ligt hier trouwens vlakbij.

Nadat we ons hadden opgefrist in het hotel zijn we de zonsondergang gaan bekijken in een indrukwekkend gebouw: Bitexco Financial Tower. Je moet hier wel betalen voor de toegang, maar het is zeker en vast de moeite. Na het genieten van het prachtige uitzicht hebben we een hapje gegeten. Ho Chi Minh City staat bekend om de wolkenkrabbers en skybars, dus hoe kan je je dag hier beter afsluiten dan te genieten van een heerlijke cocktail in een skybar? Voor vele skybars geldt een dresscode, dus zie wel dat je hier wat op voorzien bent. Een aanrader is Chill Skybar! Hier zijn ze trouwens niet zo streng wat betreft de dresscode. Meestal is er sprake van happy hour, dus het is misschien wel de moeite om even op voorhand te checken wanneer dat het geval is 😉 Enjoy!

Van HCMC naar Hoi An

Aangezien wij snel richting het noorden wilden trekken, boekten we via VietJet Air een binnenlandse vlucht van Ho Chi Minh naar Da Nang. In Da Nang werden we opgehaald door een taxi die geregeld was via ons hotel in Hoi An. De rit duurde ongeveer 45 minuten en kostte 15$, dit was goedkoper dan een gewone taxi.

Hoi An (4 dagen)

Verblijf

In Hoi An verbleven we in het mooie Osaka Riverside Villa & Spa. Het klinkt heel fancy – dat was het ook wel -, maar dit kostte maar 10,5 euro p.p. per nacht, incluis een lekker vers ontbijt. Het hotel ligt centraal tussen de oude stad en het strand (allebei 10 min. met de fiets). Je kan op pad gaan met de gratis fietsen die ze hier aanbieden, waar wij elke dag ook van hebben gebruikgemaakt. Het hotel ligt midden in het Tra Que ‘dorpje’, wat heerlijk rustig is. De groenteboeren zijn hier steeds rustig aan het werk in hun groente- en kruidentuinen. ’s Morgens gaan ze voor het ontbijt ook verse groenten en kruiden halen in deze tuinen. Het personeel is supervriendelijk en gastvrij. De kamers zijn subliem en het zwembad is heerlijk. Het is geweldig om hier te verblijven, dit was voor ons een van de beste verblijven in Vietnam. Zoek dus niet verder en boek dit hotel!

Wat te doen?

Op voorhand hadden we vernomen dat Hoi An superleuk is en dat we hier zeker lang genoeg moesten doorbrengen. Ik ben nu zeker van dezelfde mening, ik wilde er echt niet weg! Na de drukte in Ho Chi Minh City wilden we het hier lekker rustig aan doen.

Hoi An is helemaal niet zo groot en je kan overal naartoe fietsen. Wij gingen elke dag op pad met de gratis fietsen die het hotel aanbood. Als je het leven van de locals wil ervaren, spring dan gewoon op je fiets en verken het pittoreske platteland. Fietsen door de rijstvelden en traditionele dorpen is heerlijk rustgevend! Let wel op: ga best ’s morgens vroeg of in de late namiddag, want het is overdag superwarm. Er is zo goed als geen schaduw tussen de rijstvelden. Been there, done that… 😉 Als je in de late namiddag gaat, kan je tegen de avond ook genieten van de zonsondergang over de rijstvelden. Echt prachtig!

69360576_480251646131612_402532302145454080_n.jpg

Wat ook leuk is aan Hoi An, is het strand: An Bang Beach. Heerlijk om even te ontspannen en af te koelen! Tip: ga niet in de late namiddag, dan is het superdruk. Wij zijn hier ook op dat moment geweest en ik vond het een ‘kiekenkot’. Dat zegt genoeg denk ik 😀 Ga dus best al vroeger of tegen de avond, dan is het er véél rustiger. Het is natuurlijk ook heerlijk om hier de zonsondergang te bekijken.

Wat je ook zeker niet mag missen is een cooking class! Wij hebben de cooking class gedaan die ons hotel aanraadde en die was écht de moeite: Tra Que Water Wheel Cooking Class. Het kost 30$ en dat is het echt waard. Een plus: het is een klein familiebedrijfje en zo voelt het ook aan. Je volgt de cooking class alleen met je reisbuddy ofwel in een klein groepje. Je wordt steeds begeleid door de superenthousiaste familieleden; we hebben echt zoveel gelachen en ons rot geamuseerd! Het is zoveel meer dan een cooking class alleen. Je fietst naar de lokale markt, je krijgt ook een uitgebreide rondleiding in hun groente- en kruidentuinen, je krijgt een massage vóór de cooking class, je bereidt overheerlijke gerechten en zit bomvol aan het einde van deze activiteit. Na de cooking class krijg je bovendien nog een kleine verrassing en cadeautje!

69378045_2585124371551213_2556593142803464192_n

Last but not least: Hoi An is heel bekend omwille van het sprookjesachtige oude centrum van de stad. De gebouwen zijn supermooi en overal zie je gekleurde lampionnen. Vooral ’s avonds is dit echt een prachtig zicht! Overdag is het er ook superleuk en niet zo druk als ’s avonds. Wij hebben er heel wat winkeltjes en koffiebars afgeschuimd. Een van de leuke hotspots die me is bijgebleven en zeker de moeite is om een bezoekje te brengen: Cocobox.

Hai Van Pass: Hoi An > Hue (1 dag)

Normaal gezien wilden we van Hoi An meteen door naar Ninh Binh, maar uiteindelijk hebben we toch eerst een kleine roadtrip gemaakt met de scooter naar Hue. Je kan natuurlijk ook in de omgekeerde richting reizen. Als je deze route aflegt, kom je voorbij de Hai Van Pass. Deze bergpas is bekend als een van de mooiste kustroutes ter wereld. Het verkeer is er vrij rustig en de uitzichten zijn prachtig!

Als je deze roadtrip ook wil doen, heb je twee opties: zelf rijden of met een easyrider. Als je het niet ziet zitten om zelf te rijden, zijn easyriders ideaal! Easyriders zijn locals die je op hun motor achterop nemen. Een easyrider is als het ware een ervaren chauffeur en gids in één. Christoff wilde heel graag zelf rijden en daarom kozen wij ervoor om één scooter te huren bij Motor Vina. Het handige is dat je de scooter gewoon in hun kantoor van Hue kan droppen. Ook op andere plekken in Vietnam zijn er kantoren van Motor Vina. Bovendien brengen ze je backpacks netjes naar jouw bestemming, superhandig. Het kostte ons maar 20$ en alles is perfect verlopen, topservice!

De Hai Van Pass is ongeveer 20 kilometer, maar de weg van Hoi An naar Hue is in totaal 160 kilometer lang. Als je aan één stuk zou doorrijden zou je dus ongeveer 3 uur onderweg zijn. Wij waren echter een volledige dag onderweg (9.30 uur – 18.00 uur), want je komt voorbij zoveel mooie plekjes waar je kan rusten en zelfs zwemmen (oh, wat deed dat deugd!). Een tip: op de weg tussen de Hai Van Pass en Hue kan je ofwel via de hoofdweg rijden óf via de kust. Rij via de kust, want het is zoveel leuker om langs de mooie vissersdorpjes te rijden.

Oh ja, nog een goede tip: draag een lange, luchtige broek tijdens het rijden. Wij droegen allebei een short en waren echt, maar écht pijnlijk verbrand aan onze bovenbenen. Wij verbranden normaal nooit snel, zeker niet aan onze benen, maar een hele dag in de volle zon was een beetje te veel van het goede. Zonnecrème hielp ook niet echt… 😀

Van Hue naar Ninh Binh

Bij aankomst in Hue hebben we na het avondeten meteen de nachttrein genomen naar Ninh Binh om tijd te besparen. Je hebt twee opties: eerste klasse (soft beds) en tweede klasse (hard beds). Kies zeker voor de eerste klasse, anders ga je niet veel kunnen slapen. In de eerste klasse heb je meer ‘luxe’ en zijn er 4 bedden. De matrassen zijn niet echt zacht, maar in de tweede klasse lijkt het zelfs alsof je op een plank ligt. In die treincabine kunnen trouwens 6 personen slapen.

Nog een tip: boek eventueel een goedkoop hostel om je gewoon even op te frissen vóór de treinrit. Je wordt súpervuil gedurende de motortrip en het is echt heet (zweten, zweten). Wij hadden daar niet aan gedacht en hebben ons maar opgefrist op de toiletten in het station… Nog nooit hebben we ons zó vuil gevoeld, haha. Verfrissingsdoekjes en wegwerpbare washandjes (sorry, milieu) waren onze beste vriend op dat moment… Ach ja, dan hebben we dat ook maar weer eens meegemaakt 😉

Ninh Binh (2 dagen)

Verblijf

Na de treinrit kwamen we om 9.00 uur aan in het station van Ninh Binh en daar werden we opgehaald door een chauffeur van het hotel waar we zouden verblijven. We verbleven niet in de stad Ninh Binh zelf, maar in Trang An. Met de titel Ninh Binh bedoel ik hier eigenlijk de gelijknamige provincie. Verblijf dus niet in de stad, maar kies voor een bungalow midden in de natuur, zoals in Trang An of Tam Coc.

Wij verbleven in Trang An Retreat, gelegen in een oase van rust. De kamers zijn piekfijn in orde en het zwembad is zalig om even in te plonsen. Waar we vooral lovend over zijn is de service. Het personeel is supervriendelijk en hielp ons altijd meteen verder. Vooral Hai Dang sprak supergoed Engels, dus dat was heel handig. Ook heeft hij voor ons een bus geregeld naar onze volgende bestemming. Top dus! Kostprijs: €15 p.p. per nacht

Wat te doen?

In Trang An en Tam Coc is het zeer gemakkelijk om met de fiets of scooter rond te rijden. Het is er heel rustig en de wegen zijn heel breed. Als je weinig ervaring hebt met een scooter is dit the place to be om het toch eens uit te proberen. Wij huurden via ons hotel een scooter en gingen zo op pad. Verken de omgeving weer op het gemakje en geniet volop van de mooie landschappen.

69021605_1168963016625430_326621332169031680_n

De eerste dag in Trang An hebben we vooral wat gechilld aan het zwembad (lees: bijgekomen van de motortrip en treinrit) en wat rondgetoerd met de scooter. In de late namiddag zijn wij vertrokken naar de Mua Cave (4$), waar je het mooiste viewpoint hebt van Ninh Binh. Het is ook zeker een aanrader om heel vroeg op te staan en de zonsopgang hier te bekijken. Dan is het er ook rustiger dan later op de dag. Wij hebben hier genoten van de zonsondergang, ook zeker de moeite! Om de top te bereiken moet je eerst wel een pittige beklimming trotseren, zeker in het hete en vochtige klimaat is het geen lachertje. De (500!) trappen zijn ook niet zo goed aangelegd en waren hier en daar glad. Doe zeker stevige schoenen aan en geen teenslippers zoals ik, de slimmerik 😉 Halverwege het pad kom je bij een splitsing. De linkse weg leidt naar een standbeeld van een draak en het pad naar rechts leidt naar een van de pagodes op een smalle rotspunt. Wij hebben beide paden getrotseerd, zeker doen! Het panoramische uitzicht over de Tam Coc vallei en het kalksteengebergte is echt adembenemend!

68748309_928072660859315_7768591090994642944_n 69309297_937040423309392_6458857014696083456_n68809554_533930164080702_3752405582397571072_n.jpg

De volgende ochtend hebben we een boottochtje gedaan in Trang An. Je kan dat blijkbaar ook doen in Tam Coc, maar naar het schijnt is het in Trang An nog mooier en chiller. Je zit met 4 personen in een bootje en de tocht duurt ongeveer 3 uur met een aantal tussenstops op kleine eilandjes. Ga best zo vroeg mogelijk zoals wij, want hoe later je gaat hoe drukker het is natuurlijk. Wij waren gelukkig een van de eersten; de bootjes liggen vlakbij Trang An Retreat dus je bent er vrijwel meteen. Tip: neem best een hoedje of een pet mee, zonnecrème en veel water (zoals eigenlijk altijd in Vietnam), want je zit continu in de zon. Gelukkig zaten we in de boot met een Vietnamees koppel dat een grote parasol meehad, haha. Zo hadden we gelukkig wat beschutting. Nog een tip: op de eilandjes waar je stopt kan je tempels bezoeken. Zie dus dat je iets bij hebt om je te bedekken in de tempels.

Na onze lunch hebben we de Bai Dinh Pagoda bezocht, de grootste in Vietnam. Als je van cultuur houdt, moet je zeker hierheen. Het is echt een enorm groot complex met prachtige gebouwen en tuinen waar je lang in kan ronddwalen. Om de dag af te sluiten hebben we de Bich Dong Pagoda bezocht, echt supermooi en bovendien gratis om te bezoeken!

Van Ninh Binh naar Cat Ba

Via ons hotel hebben we een bus geboekt naar het eiland Cat Ba. ’s Ochtends na het ontbijt vertrokken we met de limousine bus, heel chill! De bus heeft ons rond de middag afgezet aan ons hotel in Cat Ba.

Cat Ba – Ha Long Bay (2 dagen)

Verblijf

In Cat Ba vonden we niet meer zoveel verblijven om online te boeken, maar uiteindelijk kozen we voor Cannon Fort Cat Ba Hotel. Dit is ideaal voor een verblijf van korte duur. Wij verbleven hier 2 nachten aangezien we een dagtrip met een boot wilden doen. De kamers zijn eenvoudig, maar alles is in orde en aanwezig. Als we hulp nodig hadden, stond de receptie altijd voor ons klaar. Zo hebben ze last-minute onze was nog gedaan in enkele uren, hoewel dit normaal gezien pas de volgende dag klaar is. Kostprijs: €14 p.p. per nacht

Wat te doen?

In Cat Ba zelf is er niet veel te doen, het is er heel toeristisch. Normaal gezien komt men alleen maar naar Cat Ba om een boottocht te boeken. Waarom kozen wij niet voor het befaamde Ha Long Bay zelf? We hadden vernomen dat de boottochten er enorm toeristisch en duur waren, en je verblijft ook op grote cruiseschepen. Daar hadden wij eerlijk gezegd niet veel zin in. Wij hebben daarom vanuit Cat Ba een boottrip geboekt via Cat Ba Vision. Zij varen met kleinere boten met max. 25 à 30 personen. Ze komen voorbij Ha Long Bay en Han La Bay, maar skippen de drukste stukken. Zo stoppen ze bijvoorbeeld ook niet op Monkey Island, wat wij niet zo erg vonden. De apen kunnen er best agressief zijn en het is er erg druk. In tegenstelling tot die drukte hebben wij heerlijk rustig kunnen genieten van een superleuke dag met indrukwekkende uitzichten. Je kan Cat Ba Vision sturen via WhatsApp en je tour zo vastleggen. Het nummer kan je altijd aan mij vragen 😉

68743515_715997225517905_7296423972978032640_n

Wij hebben de dagtrip geboekt, echt superleuk. Je gaat snorkelen, kajakken, bezoekt een floating house en de bijhorende fish farm… ’s Middags werden we getrakteerd op een heerlijk verse lunch, zalig! En dat allemaal voor maar 25$. We zijn bijna geen andere boot tegengekomen gedurende de ganse dag, het was echt prachtig. Bij zonsondergang keerden we terug naar het eiland Cat Ba. Een Nederlands koppel dat we hebben leren kennen keerde niet mee terug, maar hadden gekozen voor een overnachting op een floating house. Wij hadden deze optie niet bekeken en hadden er achteraf wel wat spijt van. We hadden liever op deze unieke plaats willen overnachten dan in een eenvoudig hotel in Cat Ba. Wat is er immers mooier dan rustig wakker worden in een floating house midden in de zee tussen alle rotsen en bergen? Als het mogelijk is, boek dan zeker de trip mét overnachting op een floating house!

Van Cat Ba naar Ha Giang

In Cat Ba namen we om 16.00 uur de nachtbus naar Ha Giang. De bus hadden we geboekt via Cat Ba Vision. Ik waarschuw je wel, het was een hele ervaring… Onze chauffeur reed vrij bruusk en dat is nogal zacht uitgedrukt. We waren echt opgelucht toen we veilig en wel gearriveerd waren. Om 4 uur ’s nachts kwamen we allemaal aan in een hostel waar we die nacht gratis – nog steeds raar, maar waar – mochten verblijven.

Ha Giang Loop (3-4 dagen)

De stad Ha Giang dient vooral als start- en eindpunt om de Ha Giang loop te doen, een van de mooiste trails ter wereld. Ik zeg je één ding: verlaat Vietnam niét zonder de Ha Giang Loop te doen!!! De motortrip was zonder twijfel het hoogtepunt van onze reis. Hoewel Vietnam steeds toeristischer wordt, is Ha Giang nog ‘onaangetast’ en authentiek. Deze provincie wordt met de jaren steeds bekender onder de backpackers en dat begrijp ik maar al te goed. Het is een prachtige streek waarvan de etnische volkeren nog echt leven volgens hun eigen cultuur.

Na het lezen van veel reviews hebben we gekozen om de motortrip te regelen via Jasmine Hostel. Wij hebben 3 dagen rondgereden, maar je kan ook kiezen voor 4 dagen. Samen met een superleuk koppel dat we hadden leren kennen in Cat Ba hebben we ons enorm geamuseerd en vielen we van de ene wauw in de andere. De boys kozen ervoor om de loop zelf te rijden omdat ze al wat ervaring hadden met de motor, maar Eva en ik kozen voor een easyrider. Als je nog geen ervaring hebt, kies dan sowieso voor een easyrider. Je rijdt immers voortdurend in de bergen op steile wegen met veel bochten. Als je bij een easyrider achterop zit kan je ook voortdurend genieten van de prachtige landschappen, zij weten de mooiste plekjes uit te kiezen om de uitzichten te bewonderen en je moet de weg niet steeds zitten opzoeken. Toch hebben de boys zich – al cruisend door de bergen – geweldig goed geamuseerd 😉

69674417_772046533210277_500326525631987712_n.jpg

Jasmine hostel geeft voor de start van de loop een brochure mee waarin hostels staan die zij aanraden. De verblijven kosten max. 5 euro per persoon met het ontbijt inbegrepen. De eerste nacht verblijf je normaal gezien in Bong Bang Homestay, echt supergezellig. Als je daar bent, drink zeker een shotje happy water op mijn gezondheid en geniet van het feestje 😉 Het hostel van de tweede nacht was echt geen aanrader, dus zoek dan liever een andere slaapplaats. Waarom? Het was er gewoon écht vuil! De naam van het hostel ontglipt me even, om een goede reden denk ik 😉

Van Ha Giang naar Sapa

Nadat de derde dag van de loop erop zat, genoten we nog van een family dinner in Jasmine Hostel voor onze volgende nachtbus. We hebben de bus op voorhand geboekt via Jasmine Hostel. Om 20 uur vertrokken we met de bus naar Sapa en daar arriveerden we om 4 uur ’s nachts.

Sapa (2 dagen)

Verblijf

In Sapa verbleven we in het leuke SaPa Farmer House, in Lao Cai. Verblijf niet in Sapa Town, want dit is echt toeristisch en verwesterd. Kies dus voor een rustig plekje in de vallei zoals wij deden! Vooral de gastvrijheid en flexibiliteit van SaPa Farmer House vonden wij top. Zoals eerder gezegd kwamen we om 4 uur ’s nachts toe in Sapa, maar konden toch zonder extra meerkosten al een kamer krijgen om die nacht hier te slapen. Aangezien SaPa Farmer house niet te bereiken is met de auto, kwamen ze ons na de taxirit van het busstation ook vrijwel meteen halen met de scooter. Je moet immers nog een smal weggetje volgen aangezien de homestay in de vallei ligt.

Zelfs midden in de nacht stonden ze met een glimlach klaar voor ons. De gastvrouw en familie waren supervriendelijk en gastvrij. De locatie is heel rustig (midden tussen de rijstterrassen), de bungalows zijn gezellig en het ontbijt was heel lekker. Ook is er de mogelijkheid om weer voor een paar euro een scooter te huren om zelf op pad te gaan. Na ons verblijf zouden we de bus nemen naar Hanoi en ook dat had de gastvrouw geregeld voor ons. Kortom: een aanrader! Kostprijs: €12,5 p.p. per nacht

Wat te doen in Sapa?

In Sapa kan je geweldige trekkings doen. Je kan kiezen voor één dag, maar een tweedaagse trekking is ook aangeraden. Tijdens die laatste trekking overnacht je normaal gezien bij de superlieve inwoners van de bergdorpjes, een unieke ervaring!

Wij waren al redelijk moe van onze reis, dus wij hebben geen trekking gedaan. De trekkings zijn immers heel intensief (maar wel heel erg de moeite blijkbaar!). Wij hebben een scooter gehuurd via onze homestay en zelf op verkenning gegaan. We hebben genoten van het rijden door de verschillende dorpjes in de vallei en de fenomenale rijstterrassen. Het kan hier wel echt een hele dag regenen, dus zie dat je daar op voorzien bent! Wij hadden regen verwacht, maar gelukkig was het zonnetje weer van de partij 🙂

Van Sapa naar Hanoi

Onze homestay had onze bus geregeld naar Hanoi. We vertrokken in de vroege namiddag en kwamen ’s avonds aan in de hoofdstad.

Hanoi (2 dagen)

Verblijf

Voor Hanoi boekten we een verblijf via Airbnb: Picturesque Hanoi. Ons verblijf was heel aangenaam. De gastvrijheid was weer top! We werden ontvangen met een welkomstdrankje en gedurende ons verblijf werden we steeds verder geholpen. De gastvrouw had onze taxi naar de luchthaven van Hanoi – met pijn in het hart 😦 – ook geregeld voor ons. Picturesque is dus zeker een aanrader! Kostprijs: €8,5 p.p. per nacht

Wat te doen in Hanoi?

Eerlijk gezegd hebben we echt niet meer veel gedaan tijdens ons verblijf in Hanoi. We waren moe van de reis en wilden lekker uitbollen. Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en de tweede grootste stad na Ho Chi Minh City. Ook over Hanoi zijn de meningen verdeeld, omwille van dezelfde redenen als bij HCMC (veel brommers, de drukte). Toch vonden wij Hanoi echt een toffe en gezelligere stad dan HCMC. Wij verbleven wel in The Old Quarter, het mooiste deel van de stad.

Aangezien er geen ontbijt inbegrepen was bij ons verblijf, gingen we op zoek naar een leuk ontbijtplekje via TripAdvisor. The Hanoi Social Club is the place to be! Het is wat afgelegen, dus het is even zoeken, maar het is echt een hotspot! Supergezellig, héérlijk eten en koffie!

Er zijn niet zoveel bezienswaardigheden in Hanoi, dus daarom hebben we gewoon wat rondgewandeld in The Old Quarter. We hebben voornamelijk heel wat terrasjes en winkeltjes gedaan. Ook kan je lekker uitrusten in een van de vele parken van de stad. Een van de must do’s is toch wel de Train Street. Midden door de stad loopt dit treinspoor waar nog dagelijks een trein passeert. Dit is echt indrukwekkend om mee te maken. Zoek op voorhand op wanneer de trein langskomt, een hele belevenis is dit! Wees wel voorzichtig en zet je goed aan de kant! Gedurende de dag kan je hier ook genieten van een verfrissende smoothie naast het spoor, net voor het passeren van de trein nemen de locals natuurlijk alles zo snel mogelijk naar de kant!

69514219_2370285283049767_1451098316346490880_n.jpg

Om onze vakantie helemaal goed af te sluiten hebben we genoten van een heerlijke massage in Midori Spa. Wij genoten een uur lang van een massage voor maar 10$. Door deze spa te bezoeken steun je trouwens de onderneming die zich inzet voor de blinden in Vietnam. Het personeel is dus blind, maar is goed opgeleid en wordt zelf nauwlettend begeleid. We wisten eerst niet dat onze masseurs blind waren, dus dat zegt genoeg! Ze zijn hier super klantvriendelijk en professioneel. Ik ben blij dat we op deze manier hebben bijgedragen aan dit mooie initiatief dat voor de blinden in Vietnam toch een opleiding- en werkgelegenheid mogelijk maakt.

En toen vertrokken we met veel hartpijn naar huis … 😦 We will be back, Vietnam 😉

69093473_889791991386000_4767198254410498048_n

Klaar om te vertrekken? Vergeet dan zeker niet eerst een kijkje te nemen naar mijn inpaklijst voor Vietnam! Klik hier 😉

Heb je nog vragen? Ik beantwoord ze maar al te graag 🙂 Laat gerust een berichtje achter of stuur me een DM via mijn Instagrampagina: @lifeofmaxime. Heb je genoten van mijn blog? Kijk ook zeker naar mijn highlight ‘Vietnam’ op Instagram, daar heb ik de leukste stories van onze reis bewaard en zo heb je meteen heel wat extra beeldmateriaal van alles wat ik beschreven heb in deze blogpost.

Veel liefs,

Maxime

 

 

2 gedachtes over “Vietnam in 3 weken: onze route en tips

  1. Femke zegt:

    Super leuk om jullie ervaringen in Vietnam te lezen! Ik ga zelf in februari. Nu vroeg ik me af of jullie dan ook een internationaal rijbewijs hebben gekocht in NL en of je vriend ook een Nederlandse motorrijbewijs had?
    Ik ga zeker je aanraders en tips op een lijstje zetten!
    xx Femke

    Like

    • fitfoodiemaxime zegt:

      Dankjewel, fijn om dat te horen 🤗 Oh superleuk vooruitzicht! Wij hebben geen internationaal rijbewijs gekocht, blijkbaar geldt dat toch niet in Vietnam. Je zou een Vietnamees rijbewijs moeten hebben dan… Wij hebben allebei gewoon een Belgisch rijbewijs om met de wagen te rijden. Het is een beetje een risico natuurlijk, we zijn nooit gecontroleerd of zo, de politie is dus niet echt een groot probleem, maar het grootste risico is dat je niet verzekerd bent als je een ongeluk meemaakt… Voorzichtig zijn is dus de boodschap 🙊 maar ik zou gewoon eerst op rustige plaatsen rijden om te oefenen, plaatsen genoeg in Vietnam. En daar kan je niets voorhebben denk ik. En als je de ha giang loop doet kan je die altijd met de groep doen of met een easy rider, want dat is wel wat gevaarlijker 😊 Ook is het voordeel van een easyrider dat je geen controles tegenkomt, 1 easyrider per groep is dan al goed. Daar doen ze immers wel wat controles omdat veel backpackers daar rondrijden, maar dankzij de easyriders hebben we geen enkele politie gezien. Heel leuk dat je m’n tips kan gebruiken!! Veel plezier 😍

      Like

Plaats een reactie